Öğrenciler, Ege adlı hayali bir kahramanın Tarih öğretmeni babasıyla diyalogları üzerinden Kadifekale, Hisar Kalesi, Agora ve Kemeraltı gibi geçmişten günümüze ışık tutan yapıları incelerken atölye boyunca verilen parolaları tamamladılar. Atölyelerin sonuna geldiğimizde çocuklardan en çok duyduğumuz cümle “Keşke daha uzun sürseydi…” oldu.
Çocuk Eğitim Atölyeleri’nin birincisi 12 Şubat Çarşamba günü Kemal Atatürk Ortaokulu’nda iki etap halinde gerçekleştirildi. Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği ve katılım gösterdiği atölye çalışmasında çocuklar Ege adlı hayali bir karakterin İzmir’in tarihi yerlerine duyduğu meraka eşlik etti ve kentin tarihini Ege’yle birlikte keşfetti. Büyük İskender’den Roma İmparatorluğuna, Bizans’tan Osmanlı dönemine İzmir’in kültürel mirasına katkıda bulunan tüm kültürlere değinilen atölye çalışması boyunca öğrenciler tarihe yönelik verilen parolaları topladılar ve notlarına eklediler. Atölye sonunda belki de her gün gördükleri tarihi yerler hakkında bilgi edinen ve tarihin korunmasına dair bilinç kazanan çocuklarla birebir görüşmeler gerçekleştirildi.
Atölye boyunca ilgisini hiç azaltmayan, tarihin gelecekteki bekçileri çocuklarımıza, değerli öğretmenlerimize ve bilgilendirici içerikleriyle atölye çalışmasını yönlendiren eğitmenlerimize teşekkür ederiz. Gerçekleşecek yeni atölyelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.
İzmir Tarih Projesi kapsamında restore edilen Namazgah Hamamı ve yenilenen Agora Parkı 9 Şubat Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşen törenle hizmete açıldı. Smyrna Agorası çevresinin bu iki çağdaş proje ile yeniden canlanmasına bölge sakinleri de yoğun ilgi gösterdi.
17. yüzyılda yapılan ve Antik Smyrna Agorası kazı alanının güneyinde, birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Namazgah Hamamı, tarihi dokusu korunarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonunda yenilendi. Kadınlar ve erkekler kısmından oluşan ve “çifte hamamlar” grubunda sınıflandırılan Namazgah Hamamı’nın soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık (çift halvetli) ana bölümlerinden oluşan hamam kısmı aslına uygun olarak yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden kullanıma açıldı.
Yeşil alanları, oyun ve dinlenme alanları ile bölge sakinlerinin sosyal yaşantısı için önemli bir yere sahip olan Agora Parkı da İzmir Tarih Projesi kapsamında yeni bir görünüme kavuştu. Modern ve yenilikçi bir anlayışla tasarlanan park, bölge sakinlerinin nefes alacağı bir buluşma noktası haline getirildi. Parkın içerinde engellilerin de kullanımına uygun yürüyüş yolu, 23 adet bank, 156 metrekarelik çocuk oyun grubu ve 43 bisiklet kapasitesine sahip park yeri bulunuyor.
Namazgah Hamamı ve Agora Parkı açılış törenine katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederiz. Projelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.
Antik Smyrna Agorası kazı alanının güneyinde, birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan ve 17. yüzyıla tarihlenen Namazgah Hamamı, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık (çift halvetli) ana bölümlerinden oluşan bir çifte hamamdır. Bölge içerisinde yer alan bir çok hamam yapısı arasında, büyüklüğü ve korunmuş özgün nitelikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Kamulaştırma çalışmaları kapsamında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçen hamam yapısının, özgün işlevinde yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet vermek üzere restore edilmesi kararlaştırılmış ve restorasyon yapım çalışmaları 2016 yılının sonunda başlamıştır.
Namazgah Hamamı yanındaki konumlanan ve iç avlusu bir dönem açık hava sineması olarak hizmet vermiş olan eski bir han kalıntısı da yapım çalışmaları kapsamında koruma altına alınmıştır.
İzmir Tarih Mobil Uygulaması, İzmir Tarihi Kent Merkezi’nde yer alan tarihi ve kültürel değere sahip noktaların fotoğraflarıyla birlikte hikayesini okuma fırsatını sunuyor.
Uygulama, Tarihi Kent Merkezi’nin keşfedilmesine yönelik hazırlanan 6 keyifli tematik rotanın yanı sıra kullanıcıların kendi rotalarını oluşturmasını da mümkün kılıyor. Kullanıcının konumunu GPS üzerinden algılıyor ve istenilen noktalara navigasyonla yönlendiriyor. Favori mekanları belirleme, puan verme, kendi listeni oluşturma seçenekleriyle kişisel deneyimi ön plana çıkarıyor; arama filtreleriyle 258 nokta arasında birçok özelliğe göre kolayca seçim yapılabiliyor. Telefona indirilmesinin ardından çevrimdışı olarak da kullanılabilme imkanı sunuyor.
]]>Çağdaş kent peyzajı temalı Kentsel Nişler Atölyesi’nin ilk aşamasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğrencileri Piyaleoğlu Hanı’nı yakından inceleme fırsatı buldu. Tarihi hanın iyileştirilmesi için yapılabilecekler hakkında öğrencilerin görüşleri alındı.
İzmir Tarih Proje Merkezi’nde Kemeraltı ve Piyaleoğlu Hanı hakkında yapılan ön bilgilendirmenin ardından tarihi handa saha araştırmasına çıkan öğrenciler han sakinlerinin taleplerini dinleme fırsatı buldu. Saha çalışmasının ardından İzmir Tarih Proje Merkezi’ne dönen öğrenciler hanı canlandırmak adına yapılabilecekler hakkında fikir alışverişinde bulundu, yenilikçi çözümler sundu. Han sakinlerinin de katılacağı atölyemizin ikinci aşamasında örnek proje uygulamaları değerlendirilecek ve hayata geçirilebilecek projeler hakkında görüşler paylaşılacak.
Geleceğin mimarlarına ve değerli akademisyenlerimize katılımları ve sundukları değerli fikirler için teşekkür ederiz. Gerçekleşecek yeni atölyelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.
Çağdaş kent peyzajı temalı atölyede genç tasarımcılar İzmir’e Kadifekale’den bakma şansı buldu, yenilikçi tasarımlar ile alanın nasıl daha verimli hale getirilebileceği konuşuldu. Kadifekale bölgesinin iyileştirilmesi ve canlandırılması adına yapılabilecek peyzaj uygulamaları hakkında öğrencilerin fikirleri alındı. Kadifekale’de hayata geçirilebilecek seyir terasları ile ilgili öğrenciler ve akademisyenler önerilerini sundu, yenilikçi açık alan düzenlemeleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Bundan sonraki süreçte atölye katılımcıları, gözlemlerini örnek proje uygulamaları hazırlayarak sunacak ve sunulan fikirler uygulama projeleri için altlık oluşturacak.
Geleceğin mimarlarına ve değerli akademisyenlerimize katılımları ve sundukları değerli fikirler için teşekkür ederiz. Gerçekleşecek yeni atölyelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için sosyal medya kanallarımızı takip edebilirsiniz.
İzmir Tarih Projesi Sign of the City yarışmasında Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma kategorisinde ödül alan beş projeden biri oldu.
Hürriyet Gazetesi’nin öncülüğünde bu yıl 5. Kez düzenlenen Sign of the City Awards (SOTCA) yarışmasının kazananları sektörün deneyimli isimleri ve değerli akademisyenlerden oluşan jüri üyeleri tarafından belirlendi.
5 dalda düzenlenen yarışmada doğal ve kültürel mirası, yaşatmaya – geliştirmeye yönelik koruma ve uygulama projelerinin yer aldığı Kültürel Mirası Koruma / Yaşatma kategorisinde İzmir Tarih Projesi finalistler arasından jürinin belirlediği kazananlar arasındaydı.
Yarışmada aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki karbon salımının azaltılması hedefi ile yürütülen “Sürdürülebilir Ulaşım Projesi” En İyi Ulaştırma ve Alt Yapı Hizmetleri kategorisinde ödül kazandı.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
TARİHE SAYGI YEREL KORUMA ÖDÜLLERİ 2018
TARİHE SAYGI YEREL KORUMA ÖDÜLLERİ 2018 YILI SEÇİCİ KURUL TOPLANTISI SONUCUNDA ÖDÜL ALAN BAŞVURULAR BELLİ OLDU.
2003 yılından bugüne kesintisiz sürdürülen; İzmir’in tarihi duyarlılığını simgeleyen Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri’nde bu yıl Ödül Komitesi tarafından ön elemeyi geçen 21 başvuru, 2018 yılı Seçici Kurul üyeleri tarafından ödüle değer bulunmuştur. Böylece, 16 yıldır kesintisiz devam eden ödül programı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi; Tarihi Yapıda Yaşam, Esaslı Onarım, Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı, Geleneksel Zanaatların Yaşatılması, Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü kategorilerinde bugüne değin ödüle değer bulunan 281 eser ve çalışma ile İzmir’in kültürel mirasa duyarlılığını tarihe not düşmüştür.
Bu yıl ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü İzmir Tarih Proje alanında yer alan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’da uzun yıllardır çalışmakta olan dört zanaatkâr Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Kategorisi’nde ödül almıştır.