Öncelikli amacı, İzmirlilerin tarih ile ilişkisinin güçlendirilmesi, Kemeraltı Kentsel Yenileme Alanı’nın tarihsel derinliğinin ve kültürel çeşitliliğinin korunması, mimari niteliğin yükseltilerek insan odaklı projeler ile yaşayan bir kentsel kimlik kazanması olan İzmir Tarih Projesi kapsamında 14 Mayıs 2015 tarihinde, Basmane Bölgesi’nde yaşayan çocuklarla bir Fotoğraf Atölyesi gerçekleştirilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) ve Konak Kemal Atatürk Ortaokulu’nun işbirliği ile fotoğraf sanatçısı Özcan YURDALAN ve İFOD yetkilileri yürütücülüğünde gerçekleştirilen fotoğraf atölyesi, çocukların yaşadığı yaşam alanlarında mevcut kültürel ve tarihi değerlere yönelik farkındalık geliştirilmesini ve fotoğrafçılıkla ilgili temel bilgilerin verilmesine yönelik olmuştur.

Atölyeye katılan çocuklar; Konak Kemal Atatürk Ortaokulu’nun fotoğrafa ilgi duyan öğrencileridir.

• Aleyna GÖRÜCÜ
• Berivan EVGİ
• Deniz ÇELİK
• Emine AY
• Fatma GÜNEŞ

• Fırat GÜNDÜZ
• Kübra KARADENİZ
• Merve TAŞ
• Meryem ASLAN
• Murat YILDIRIM

Atölye, fotoğraf sanatçısı Özcan YURDALAN’ın fotoğrafın kendisi için ne ifade ettiğini, dış mekanlarda fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardığı, sohbet ortamında gerçekleştirilmiştir.Ardından çocuklara kullanacakları fotoğraf makineleri ile ilgili teknik bilgiler verilmiştir.

Açılış konuşmaları ve teknik sunumlar sonrasında Özcan YURDALAN ve İFOD yetkilileri gerçekleştirilen dış mekan gezisinde fotoğrafçılık ve bölgenin tarihi önemi ile ilgili aktarımlar devam etmiştir. Mahalleli çocuklarla gerçekleştirilen dış mekan gezileri aynı zamanda karşılıklı öğrenme niteliğindedir. Çocuklar, her gün deneyimledikleri ortam ile ilgili bilgilendirilirken, diğer katılımcılar da her köşesi çocuklar için farklı anlamlar taşıyan bu mekanları, gündelik hayatlarında onların nasıl deneyimlediği ile ilgili bilgi edinmiştir. Bir başka deyişle, atölye katılımcıları, çocuklarla birlikte bir süreliğine de olsa adeta mahallenin yerlisi gibi olmuş ve bölgenin farklı noktalarında kolayca erişebilmişlerdir.

Çocukların fotoğrafa olan ilgilerinin pekişmesi, makine kullanmaya yönelik becerilerinin artması ve çocukların gözünden mahalle ile ilgili daha fazla belgeleme yapılabilmesi için atölye çalışmasını takip eden üç gün çocuklardan
mahallelerini ve evlerini görüntülemeleri istenmiştir. Dördüncü gün ise çocuklar ile tekrar bir araya gelinmiş ve yaşadıkları bölgede en sevdikleri, en sevmedikleri mekanları ve aile fertlerini farklı mekanlarda görüntüleyen
çocukların fotoğrafları teslim alınmıştır. Birlikte Fotoğraf Çekiyoruz fotoğraf atölyesinin sergisi ise Birlikte Fotoğraf Çekiyoruz: Basmane’nin Işığında adı ile İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde sergilenmiştir.

Atölye sergi kataloğu